18.891 dagen

Vandaag, zaterdag 15 augustus 2020, wordt herdacht dat 75 jaar geleden de Japanners capituleerden. Nederlands-Indië werd bevrijd en de geteisterde bevolking kon langzaamaan beginnen aan het herstel van de schade die de oorlog had toegebracht.

Ironisch genoeg is het vandaag ook de verjaardag van Napoleon Bonaparte. Er zouden 251 kaarsjes op zijn taart prijken. Hij was een oorlogszuchtige keizer die alleen maar ruzie maakte met de gelijken om hem heen. Geïnspireerd door zijn tijd van leven heb ik bijna vijftien jaar gewerkt aan theater- en filmplannen over deze man. Sommige ervan heb ik – samen met anderen – kunnen uitvoeren.
Andere liggen op de plank, omdat ik een aantal jaar achter elkaar gedwongen werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hoe schrijnend kan het zijn. Ik was het cliché geworden van de patiënt die niet accepteert, dat hem iets mankeert. Integendeel, ik had me zelf overtuigd: “Ik bén Napoleon”. Er is een hoop medicatie doorheen gegaan om mijn werkelijkheid aan te laten sluiten bij die van de rest van de wereld. Het zou dus zonde zijn als ik sommige plannen niet alsnog zou uitvoeren.

Wat denkt u van het volgende plan. Het is gebaseerd op een werk van de van origine Surinaamse conceptkunstenaar Stanley Brouwn. In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo staat een bordje met de tekst: ‘beginpunt van een door stanley brouwn op 20 december 1984 gelopen afstand van 1761 stappen’. Het kunstwerk bestaat alleen uit dit tekstbordje. Beter ­gezegd: het tekstbordje wijst de toeschouwer op een kunstwerk dat niet fysiek zichtbaar is. De wandelende figuur van de kunstenaar mogen we er zelf bij bedenken, net als de route die hij mogelijk heeft gelopen.

Analoog aan het kunstwerk van Brouwn waarin tijd en ruimte fascineren, heb ik een variant bedacht. Napoleon leefde van 15 augustus 1769 tot en met 5 mei 1821. Dat zijn precies 18.891 dagen. Op het moment dat mijn 18.891ste dag is aangebroken, zal ik theatraal afscheid nemen van deze rol. Zoals van het begin de bedoeling is geweest, door me in het Frans in slaap te prevelen.

Eind november 2021 beëindig ik de reis en hoop dan het Walhalla te kunnen betreden. U kunt de reis volgen via deze facebookpagina: https://www.facebook.com/18891dagen

foto’s rechts:

Stanley Brouwn

Je moet een widget, rij of vooraf gebouwde lay-out toevoegen voordat je hier iets ziet. 🙂